Art i Cinema

Al finalitzar la pel·lícula d’animació de Wall-e (2008), quina va ser la meva sorpresa al veure que els crèdits finals de la pel·lícula estaven conformats per una seqüència d’imatges que es referien a la trama del film. Dita seqüència a més, també efectuava un breu resum de la història de l’art, iniciant amb unes pintures rupestres fins arribar a la època del postimpresionisme amb Van Gogh, a continuació es mostra una imatge que ho exemplifica:

 

És simplement magnífic la forma en que la originalitat aquí s'expressa de la manera més pura, han estat capaços de combinar una pel·lícula infantil amb la mostra d'una breu presentació d'obres d'art adaptades a la trama.
     Si iniciem un breu anàlisis de cada una de les imatges que es mostren en el quadre anterior, la primera imatge com es pot copsar es vincula amb l’art rupestre, propi de la prehistòria, on va néixer l’art i l’ésser humà. És una clara metàfora de com la civilització que es retracta a la pel·lícula, comença de nou la vida a la terra fent aterrar la nau.

La segona i tercera imatge fan una clara al·lusió a l’art egipci, caracteritzat per la seva rigidesa en les figures humanes i els seus colors càlids. De nou es retracta com la nova civilització comença a establir els seus assentaments com a població.

La quarta i la cinquena imatge es vinculen directament amb l’art grec i romà, caracteritzat aquest per les seves formes geomètriques i els seus mosaics. Aquestes dues imatges segueixen mostrant com la terra, totalment morta, torna a adquirir la seva naturalesa i fauna, fins ara inexistent.

Finalitzant, la trama fa un salt històric i arribem al renaixement, on en la sisena imatge podem copsar com la civilització comença a construir edificacions; amb l’estil renaixentista es mostra força perspectiva i realisme en les imatges.
     La setena imatge fa referència al impressionisme, fent clara al·lusió a Turner; l’octava ja ens trobem amb el puntillisme, fent una clara al·lusió al mestre Seurat.

I per The end, ens trobem amb un claríssim homenatge a Vang Gohg, emprant el postimpressionisme per mostrar una imatge entranyable i màgica, on es veu com la bota on troba Wall-e una petita planta s’ha transformat en un arbre del qual sorgeix la vida per a la terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada